Krijg jij wel genoeg vitamine D binnen?

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 09:00

Tegenwoordig lees en hoor je er heel veel over. Tijd om er voor jullie eens wat dieper in te duiken. Waarom zijn deze zo belangrijk voor je? En wat kan je beter wel en niet doen voor je gezondheid en hoe kun je huid optimaal beschermen tegen huidveroudering?

Maak jij voldoende vitamine D aan?

De zon is onze grootste natuurlijke bron van vitamine D. Toch horen we vaak over de gevaren van teveel zon en de risico’s van huidkanker. Het is waar dat overmatige blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn, maar het vermijden van de zon kan leiden tot een tekort aan vitamine D, met nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Er is een handige vuistregel: als je schaduw korter is dan jijzelf lang bent, dan maak je voldoende vitamine D aan.

Veel mensen denken dat we het hele jaar door vitamine D aanmaken wanneer we buiten zijn, maar helaas is dat in Nederland niet zo. Onze schaduw is korter dan ons zelf, waardoor de zonkracht vaak niet voldoende is. In de maanden juni, juli en augustus is de zon vaak sterk genoeg. Om dan voldoende vitamine D aan te maken, moet je wel regelmatig buiten zijn (dus niet hele dagen op kantoor zitten), niet te veel kleding dragen en je niet direct volledig insmeren met factor 50. ☀️

Ben jij bewust van de onmisbare combinatie D3/K2

Vitamine D3, ook wel bekend als de ‘zonneschijnvitamine’, wordt door ons lichaam geproduceerd wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Deze vitamine is essentieel voor sterke botten, een goed functionerend immuunsysteem en algehele gezondheid. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium naar de juiste plekken in ons lichaam gaat, zoals onze botten en tanden. En dat er bijv. geen kalkafzetting is in je aderen.

❗ Extra tip: Eet je vitamines

Naast blootstelling aan zonlicht, kun je ook vitamine D3 en K2 binnenkrijgen via voeding. Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan vitamine D3. Vitamine K2 vind je in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto (gefermenteerde sojabonen), kaas en eigeel.

Hoe werkt vitamine D3 en K2?

Het is fascinerend om te weten hoe deze vitamines samenwerken in je lichaam. Vitamine D3 zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in je bloedbaan, terwijl vitamine K2 ervoor zorgt dat dit calcium naar de juiste plaatsen gaat, zoals je botten. Zonder voldoende K2 kan calcium zich ophopen in je (slag)aders en zachte weefsels, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om een goede balans te hebben tussen deze twee vitamines.

Hoe krijg je genoeg Vitamine D3 binnen?

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt zonder je huid te beschadigen? Hier zijn een paar tips:

 1. Smeer alleen je gezicht en decolleté in: Gebruik SPF op je gezicht en andere gevoelige delen die het meest aan de zon worden blootgesteld. (Ook wanneer de zon niet schijnt) Je gezicht is het meest vatbaar voor rimpels en huidveroudering, dus het is belangrijk om dit goed te beschermen. (meerdere keren per dag)Vergeet ook je nek, decolleté en de handen van je rug niet, want deze zijn ook gevoelig voor rimpels en pigmentvlekken. Het is zonde wanneer je ouder bent en deze gebieden verrimpeld zijn.
 2. Blootstelling van de rest van je lichaam: Laat andere delen van je lichaam, zoals je armen en benen, dagelijks voor een korte periode (afhankelijk van je huidtype) aan de zon blootgesteld worden. Dit helpt je lichaam om voldoende vitamine D aan te maken zonder dat je het risico loopt op zonnebrand of huidbeschadiging.
 3. D3 suppletie: Bijna niemand krijgt voldoende vitamine D3 binnen. Wil je je waardes weten dan kan ik dit heel gemakkelijk bij je meten. ( of laat de arts dit bij je doen) Je zal zien dat ook jij tekort komt. Met alle nadelige gevolgen van dien. Daarom adviseer ik de meeste vitamine D3/K2 bij te suppleren. Dit zorgt ervoor dat je je vitamine D-niveau op peil houdt, zelfs als je niet genoeg zonlicht krijgt.

Wat is de nummer 1 anti-rimpel crème?

Zonbescherming is cruciaal om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen die huidveroudering en rimpels veroorzaken. SPF (Sun Protection Factor) is daarom je beste vriend als het gaat om het behoud van een jeugdige huid. Het beschermt je huid tegen UVB- en UVA- stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand, en helpt rimpels en huidveroudering te voorkomen. Wil je een goeie spf zonder al teveel meuk? Bekijk dan de BDR Re-flect eens in mijn webshop.

Beauty Defect Repair Re-flect (zonbescherming) beschermt je huid tegen UVA en UVB straling. De Re-flect Moisturizing Sun protecting fluid is een dunne minerale zonbescherming met zowel SPF 20 (minerale) als SPF 30 (chemische). Breng het ongeveer een half uur voor blootstelling aan de zon aan. Na deze inwerktijd is je huid 3 tot 4 uur beschermd, zelfs tijdens het zwemmen. Geschikt voor dagelijks gebruik, vooral voor de vettere huid. Re-flect bevat geen parabenen, is handig voor in je handtas en kan over make-up worden aangebracht.

Gebruik van de BDR Re-flect: Breng aan na het serum, voor je dagelijkse verzorging. Perfect als dagverzorging voor de vettere huid. Kan moeiteloos over make-up heen worden aangebracht. Geschikt voor alle huidtypes dankzij de niet-vette formule.

De kwaliteit van SPF word niet bepaald door de prijs, feit of fabel?

Dit zijn de meestvoorkomende feiten en fabels die je voorbij hoort komen. Ik neem je mee,

 • “Als ik SPF smeer word ik niet bruin” ❌ FABEL
  Tuurlijk word je nog wel bruin! Dit duurt dan misschien ietsje langer dan normaal, maar je wordt dan wel mooier en gezonder bruin ipv. een tomaat! En wat heb je aan dat mooie bruine kleurtje als je na een paar dagen begint te vervellen? Toch helemaal niks! 🤷🏻‍♀️
 • “De zon vermindert mijn acne” ✅ + ❌ FEIT én FABEL
  Het is bewezen dat de zon een positief effect heeft op huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis. Super belangrijk voor vitamine D! Maar wederom: ‘overmatige’ blootstelling geeft het tegengestelde effect en loop je weer onnodig nieuwe huidschade op die je later weer moet corrigeren. 15-20 minuten zonder SPF is voldoende op zonnige dagen. Bescherm dan altijd je gezicht en laat je armen of benen even lekker SPF-vrij.
 • “Een donkere huid heeft geen SPF nodig” ❌ FABEL
  Ja, ook een donkere huid moet beschermd worden tegen zonneschade. Hoewel een donkere huid meer natuurlijke bescherming biedt tegen UV-stralen dankzij het hogere melaninegehalte, betekent dit niet dat deze volledig immuun is voor de schadelijke effecten van de zon.
 • “De kwaliteit van een SPF wordt niet bepaald door de prijs” ✅ FEIT
  Dat wordt nog altijd bepaald door de formulering van een product! Maar let op er is wel heel veel meuk op de markt😉
 • “Met de SPF in mijn foundation ben ik goed genoeg beschermd” ❌ FABEL
  Nope! Omdat je van foundation maar een klein beetje gebruikt. Dit is niet voldoende om je huid te beschermen.
 • “SPF is de goedkoopste anti-rimpelcrème die er is” ✅ FEIT
  YES! SPF is jouw perfecte basis om tekenen van huidveroudering te ‘voorkomen’ en ook bestaande schade te kunnen verminderen omdat je huid dan niet continu bezig hoeft te zijn met herstellen ❤️‍
 • “UV-straling gaat door glas heen” ✅ FEIT
  Hoewel ramen een groot deel van de UVB-straling tegenhouden, geldt dat helaas niet voor de schadelijke UVA-straling. De A in UVA staat voor ‘aging’. Dit zijn de stralen die dieper de huid binnendringen en de kans op vroegtijdige rimpels, pigmentvlekken en huidkanker vergroten bij overmatige blootstelling.

 

Deze man is jarenlang vrachtwagenchauffeur geweest. Zijn linkerkant van zijn gezicht was altijd blootgesteld aan de zon, beschermd door slechts een raam. De rechterkant van zijn gezicht, die in de schaduw zat, vertoont veel minder tekenen van veroudering. Het verschil tussen de twee kanten is opvallend en toont duidelijk aan hoe schadelijk UV-straling kan zijn, zelfs als je denkt dat je beschermd bent door glas. Dus mensen, dagelijks smeren met een goeie spf voor een glad huidje!

Wist jij dat omega-3 zonnebrand kan verminderen?

Wist je dat wanneer je een hoogwaardige omega-3 supplementeert en je celgezondheid in orde is (dit is heel makkelijk te meten met een bloedtest, die kan ik bij je doen), je dan ook minder snel verbrandt en dus minder snel schade oploopt na het zonnen? Omega-3 vetzuren helpen bij het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dit is als een natuurlijke zonnebrand van binnenuit, zonder enige ‘meuk’. Meer weten over omega-3? Lees dan mijn andere blog over omega-3!

Samenvattend

Vitamine D3 en K2 zijn essentieel voor je gezondheid en de zon is de beste manier om deze vitamines binnen te krijgen. Bescherm je gezicht, nek, decolleté en de handen van je rug met SPF om huidveroudering te voorkomen, maar zorg ervoor dat je voldoende zonlicht krijgt om je vitamine D-niveau op peil te houden. Een combinatie van bewuste zonblootstelling, omega-3 suppletie en vitamine D3/K2-suppletie kan je helpen om gezond en stralend te blijven.

Het woord zon staat niet voor niets in geZONd. Geniet, maar wel verstandig!

Heb je vragen of wil je meer weten over de juiste supplementen en producten voor jouw huid en gezondheid? Wil je dat ik eens met je meedenk? Neem dan gerust contact met me op of kom langs in mijn salon voor persoonlijk advies!

Fijne zomerse dagen, lieve mensen! 👋

Groetjes Myrna

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.